Ana Sayfa / Sınava Hazırlık / Soru Bankası / İSG Deneme Sınavı 07

İSG Deneme Sınavı 07


27 Aralık 2014 tarihinde yapılacak olan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı için hazırlanmış olan 15+8 soruluk deneme sınavı aşağıda yer almaktadır.

Başarılar dileriz…

TEMEL HUKUK SORULARI

1. Halen yürürlükte olan Anayasa’mız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kaçıncı Anayasa’sıdır?

A) Dördüncü
B) İkinci
C) Beşinci
D) Üçüncü

2. İçtihatlar ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Yargı kararları kazai içtihatlardır
B) İçtihatlara uyulması zorunludur
C) Bilimsel görüşler ilmi içtihatlardır
D) İçtihadı Birleştirme Kararları Resmi Gazete’de yayımlanır

3. Aşağıdakilerden hangisi, sosyal kurallar arasında bulunmaz?

A) Trafik Kuralları
B) Ahlak Kuralları
C) Hukuk Kuralları
D) Din Kuralları

4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Kanunun düzenlediği konu hakkında, hakim örf ve adete göre karar veremez
B) Anayasa yalnızca devlet kurumlarını bağlar, kişileri bağlamaz
C) Kanunda açık hüküm varsa, hakimin takdir yetkisi yoktur
D) Kanun hükmünün emrediciliği, madde metnindeki cümle yapısından anlaşılır

5. Sözleşme serbestisinin sınırı için hangisi söylenemez?

A) Sözleşmeye aykırılık tazminat davasına konu edilebilir
B) Ahlaka aykırı sözleşmeler geçersizdir
C) Konusu imkansız sözleşmeler geçersizdir
D) Taraflar kanunlara aykırı türde bir sözleşme yapabilirler

6. Aşağıdaki idari organlardan hangisi Yönetmelik çıkarma yetkisine sahip değildir?

A) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
B) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü
C) Bakanlar Kurulu
D) Başbakanlık

7. Aşağıdakilerden hangisi Danıştay’ın onayından geçirilmek zorundadır?

A) Tebliğler
B) Kanunlar
C) Tüzükler
D) Yönetmelikler

8. Kanun Hükmünde Kararnameler ile ilgili olarak, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Kanun Hükmünde Kararnameler T.B.M.M. tarafından çıkarılabilir
B) Kanun Hükmünde Kararnameler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılabilir
C) Temel haklar ve ödevler, Kanun Hükmünde Kararnamelerle düzenlenebilir
D) Kanun hükmünde kararnameler kanunları değiştiremez

9. Aşağıdakilerden hangisi özel hukuk dalıdır?

A) Borçlar Hukuku
B) Kamu Hukuku
C) İdare Hukuku
D) Mali Hukuk

10. Aşağıdakilerden hangisi kanunların özellikleri arasında değildir?

A) Yazılı olması
B) Genel Olması
C) Sürekli olması
D) Kesin olması

11. Normlar hiyerarşisi, aşağıda hangi sırayla doğru verilmiştir?

A) Anayasa, Tüzük, Kanun, Yönetmelik
B) Anayasa,Kanun,Tüzük, Kanun Hükmünde Kararname (KHK)
C) Kanun, Yönetmelik, KHK, Tüzük
D) Anayasa, Kanun-Kanun Hükmünde Kararname, Tüzük, Yönetmelik

12. Aşağıdakilerden hangisi bir yaptırım türü değildir?

A) İhtarname
B) Yapılan İşlemin İptal Edilmesi
C) İdari Para Cezası
D) Adli Para Cezası

13. Tüzükler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kanunun uygulamasını açıklayan hukuki kaynaklardır
B) Kanuna aykırı tüzüğün iptal davası idari yargıda açılır
C) Normlar hiyerarşisinde tüzük, kanunlardan alt sırada yer alır
D) Tüzükler hazırlanmadan önce Yargıtay onayından geçer

14. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslar arası antlaşmalarla ulusal kanunlar çakıştığı takdirde nasıl bir yola başvurulması gerekir?

A) Uluslararası Adalet Divanına başvurulmalıdır
B) Uluslararası antlaşma hükümleri esas alınmalıdır
C) Anayasa mahkemesine başvurulmalıdır
D) Ulusal kanunlar esas alınmalıdır

15. Anayasaya aykırılığın yargısal denetimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Yerel mahkemede anayasaya aykırılık iddiası bulunulduğunda, hakim iddiayı anayasa mahkemesine gönderir, ancak mevcut kanuna göre kararını da verir
B) Cumhurbaşkanı, iktidar partisi meclis grubu, ana muhalefet meclis grubu ve milletvekili üye tam sayısının beşte biri yayımı izleyen 10 gün içinde şekli bakımdan anayasaya aykırılık iddiasında bulunabilir
C) Denetim Anayasa Mahkemesince yapılır
D) Anayasaya aykırılığı, herhangi bir dava sırasında herkes ileri sürebilir

Cevapları Görmek İçin Tıklayın

Cevapları Görmek İçin Tıklayın

CEVAPLAR: 1-A  2-B  3-A  4-B  5-D  6-B  7-C  8-B 9-A  10-D 11-E  12-A 13-D 14-B  15-D

Aşağıdaki linke tıklayarak deneme sınavının pdf halini indirebilirsiniz.

İSG Deneme Sınavı 07 – Temel Hukuk Soruları

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ SORULARI

1. Tehlikeli Hareketlerin Nedenleri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hepsi
B) Uygunsuz mekanik koşullar ve fiziki çevre
C) Bilgi, ustalık ve Fiziki yetersizlik
D) İşçinin bünyeden ve yaradılışından gelen şahsi kusurları (dikkatsizlik, laubalilik, umursamazlık)

2. Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli durumlar içinde yer alır?

A) Hepsi
B) Yetersiz ya da fazla aydınlatma, yetersiz havalandırma, emniyetsiz yöntem ve şartlar
C) Emniyetsiz yapılmış alet ve makineler, yetersiz- bakımsız bina, alet ve makineler
D) Uygun olmayan koruyucular, koruyucusuz çalışma, kusurlu alet, makine, teçhizat kullanma

3. Dikkatsizlik, pervasızlık, asabiyet, dalgınlık, önemsemezlik ve ihmal gibi kusurlar kazaların ikinci temel sebebidir. Bu kusurlar aşağıdakilerden hangisi içinde yer alır?

A) Kişisel Kusurlar
B) Tehlikeli Hareket-Tehlikeli Durum
C) İnsanın Tabiat Şartları Karşısında Zayıflığı
D) Kaza Olayı, Yaralanma (Zarar Veya Hasar)

4. İş güvenliği temel prensipleri kaç adettir?

A) 10
B) 12
C) 2
D) 5

5. Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve iş güvenliğinin amaçları arasındadır?

A) Hepsi
B) Üretim ve kalitenin artırılması
C) Çalışanların korunması
D) İşletmenin korunması

6. Ağır yaralanma yada ölümle neticelenen her kazanın temelinde ………. ve ………… meydana gelmeyen olay vardır.
Yukarıdaki boşluklara gelecek uygun kelimeleri seçiniz.

A) 300 yaralanma 29 uzuv kayıplı
B) 29 yaralanma 300 ramak kala
C) 290 uzuv kayıplı 27 yaralanma
D) 27 uzuv kayıplı 290 yaralanma

7. İnsanın Tabiat Şartları Karşısında Zayıflığı, Kişisel Kusurlar, Tehlikeli Hareket-Tehlikeli Durum, Kaza Olayı, Yaralanma (Zarar Veya Hasar) aşağıdakilerden hangisini oluşturur?

A) Hiçbiri
B) Kaza zinciri
C) Kaza olayı
D) Kaza olgusu

8. İş kazalarının % kaçı tehlikeli hareketlerden meydana gelir?

A) %75
B) % 50
C) % 88
D) % 60

Cevapları Görmek İçin Tıklayın

Cevapları Görmek İçin Tıklayın

CEVAPLAR: 1-A  2-A  3-A  4-A  5-A  6-B  7-B  8-C

Aşağıdaki linke tıklayarak deneme sınavının pdf halini indirebilirsiniz.

İSG Deneme Sınavı 07 – İş Sağlığı Ve Güvenliğine Genel Bakış Ve Güvenlik Kültürü

Yorum Bırakın

TÜİSAG - İSG Forum da konuşulan son 10 konu aşağıdaki gibidir ;

B Sınıfı Uzmanlık Hakkında ( Tarih : 23/06/2017 18:56:07 )

Sgk'dan İş Sağlığı Güvenliği Ziyaretleri ( Tarih : 23/06/2017 17:24:33 )

Doğalgaz Borularının Bulunduğu Alanda Boru Döşemek İçin Kaynak İşlemi Yapılması İçin Talimat Nedir ? ( Tarih : 22/06/2017 11:56:04 )

İş Güvenliği Belgesi Vize İşlemleri ( Tarih : 23/06/2017 11:59:10 )

İş Göremezlik Halleri ( Tarih : 22/06/2017 06:22:11 )

İş Kazası 112'den Öğrenilecek ( Tarih : 22/06/2017 05:36:15 )

Karadeniz'de Saklı Bir Cennet ( Tarih : 22/06/2017 05:23:23 )

Yüzme Havuzlarında Doğru Hijyen Uygulamaları Sağlık Risklerinin Önüne Geçiyor ( Tarih : 22/06/2017 06:23:05 )

Zorunlu Periyodik Kontrol Kriterleri Asme B30.17 ( Tarih : 21/06/2017 16:20:58 )

Mesleki Eğitim Öğrencilerinin Sigortalılığı Nedir - Vedat İlki ( Tarih : 21/06/2017 06:47:08 )

Loading...

Yandex.Metrica
web analytics